NOTICIARI

juliol 2018

 

El passat dilluns 23 de juliol ens deixà l'amic i company Ramon, un traginer entranyable, amic de tots, detallista i incansable.

La seva pèrdua ens entristeix a tots, però sempre el recordarem amb el somriure que tant contagiava i que ha representat el Gremi en tantes ocasions, justament en el cartell i a la portada del programa d'actes de les festes gremials d'aquest 2018.

El nostre suport i escalf a tota la família, especialment a la seva esposa Paquita, i a tots els amics, socis del Gremi i altres entitats d'Igualada en les quals ha deixat la seva inesborrable petjada.

Descansa en pau traginer Ramon, i guieu-nos sempre des del cel.

La cerimònia de comiat tingué lloc el passat dimarts 24 de juliol a 2/4 d'1 del migdia a la Parròquia de la Sagrada Família d'Igualada.

 

La Junta

maig 2018

 

DARRERES PARTICIPACIONS DE LA TEMPORADA DE L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS D’IGUALADA

 

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, amb un carro particular com a representant, es va desplaçar a finals del mes passat a Anglesola, una de les darreres poblacions que va celebrar els Tres Tombs.

I aquest darrer cap de setmana, el Gremi participà de nou a la XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs, que va tenir lloc a la Bisbal del Penedès. La Trobada tanca la temporada traginera i el calendari festiu d’aquesta celebració tradicional. La cita va reunir un cop més diverses colles provinents d’arreu del territori català amb els seus estàndards, carros, traginers i animals, fent homenatge als “homes de la tralla”, a l’ofici de traginer i a les bèsties, necessàries com  a mitjà de transport per a poder evolucionar.

El seguici, que va recórrer els carrers més cèntrics de la població penedesenca, es va haver d’escurçar i modificar a causa de la pluja. Els espectadors van veure passar carros de pagès i de diferents tipologies amb càrregues diverses: portadores, ceps, verdura, sacs, palla, llenya, sardines... i també carros de bocoi, amb un dels quals el Gremi va participar a la celebració juntament amb la seva bandera gran. Malgrat el temps poc agraït la cloenda va finalitzar amb èxit.

El 27 de maig, com cada any el darrer diumenge d’aquest mes i com ja és tota una tradició, el Gremi organitzarà de nou el dinar de germanor a la Tossa de Montbui.

XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs a la Bisbal del Penedès. 6 de maig de 2018. El Gremi hi participa amb el carro del bucoi i la bandera gran.

gener 2018

 

S’ACOMIADEN AMB ÈXIT LES FESTES PATRONALS DE L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS D’IGUALADA

 

Aquest passat dissabte 27 de gener, el ball de socis celebrat al Teatre Municipal l’Ateneu i organitzat per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, va donar per acabats els actes de les festes d’enguany. L’acte es va celebrar amb èxit i la participació dels nombrosos assistents el fa valorar molt positivament. El fet de dur a terme el ball a la tarda en comptes del vespre-nit com en les darreres ocasions, va tenir molt bona resposta per part del públic.

Durant la mitja part, bandereres, pubilla i dames d’honor van dedicar unes paraules als assistents i es van sortejar quatre tortells enguany gentilesa de les pastisseries Pla, Closa, Bon Tast i Fidel Serra. Els associats afortunats van ser, respectivament: Francisca Castells i Solà, d’Igualada, amb el número 41; Antonio Freixas i Vilanova d’Igualada i amb el número 219; amb el número 109 M. Montserrat Salat i Morera d’Igualada; i Josep Nadal, d’Òdena, amb el número 162. Seguidament es va repetir el sorteig d’un porc (o l’equivalent en carn per valor de 300 euros), ja que el número que va sortir escollit en el seu moment, no s’havia venut. El número corresponent a aquest sorteig és la butlleta que conté els següents números: 1129-3129-5129-7129-9129. L’entrega del premi es farà en vals de compra a bescanviar a la cansaladeria-xarcuteria Tudela. En cas que no surti premiat de nou passats 30 dies, s’entregarà el premi a causes benèfiques.

L’alcalde de la ciutat Sr. Marc Castells i el regidor de cultura Sr.Pere Camps finalitzaren l’entreacte, que a la vegada donà continuïtat al ball.

Diumenge el Gremi es desplaçà a Esparreguera per participar en els Tres Tombs. Ho va fer amb el carro de les bombones estirat per dos cavalls i amb quatre carruatges particulars.

El proper diumenge 4 de febrer es celebraran els Tres Tombs a la Llacuna i el diumenge 11 serà el torn dels Tres Tombs a la ciutat de Mataró. En ambdues poblacions el Gremi hi participarà novament.

gener 2018

 

ES CELEBREN AMB ÈXIT ELS TRES TOMBS, DINS DEL MARC DEL 196è ANIVERSARI DE LES FESTES DE L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS D’IGUALADA

 

Al llarg d’aquesta setmana s’han celebrat els actes centrals del 196è aniversari de les festes organitzades per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada:

El passat dimecres 17 de gener a les 11h d’un matí asolellat però ventós, es celebrà el Solemne Ofici en honor a Sant Antoni, acompanyat dels cants de l’Scohola Cantòrum. El Ball de Bastons d’Igualada va ofrenar l’acte amb alguns dels seus balls formant part de la comitiva fins al final, i acompanyats també dels trabucaires “Els Voladors”, que encapçalaven un any més el seguici. La Banda de Música d’Igualada, un cop més es cuidà de fer emocionar als assistents amb la seva música i oferí la solemne Patera, per tal que els banderers onegessin les banderes.

Dissabte 20, a les 6 de la tarda, tingué lloc pels carrers de la ciutat la tradicional cercavila encapçalada per la farola i seguida de la carrossa del Sant,  bandereres, pubilla i dames i la resta de carruatges i cavalleries. Al domicili dels banderers s’obsequià a tots els presents amb la tradicional coca i barreja.

Diumenge 21 de gener es va celebrar el 196è aniversari dels típics Tres Tombs, on la participació total va ser de 65 carruatges i 205 animals.

Amb una temperatura agradable l’acte es va desenvolupar amb normalitat i van ser molts els espectadors que van omplir els carrers per presenciar el pas de carros, carruatges i animals. També cal esmentar l’incident amb el carro de bombones que es va produir en el transcurs de l’acte, en què un traginer de l’entitat va resultar ferit de la cama i va haver de ser atès pels serveis mèdics, que van actuar amb rapidesa. Li desitgem una ràpida recuperació i li agraïm la seva col·laboració, com a la resta de persones que voluntàriament un cop més han contribuït en què la festa fos possible.

A la tarda, i a l’Hotel Amèrica, tingué lloc el dinar de germanor, en què es comptà amb la presència de la Sra. Maria Senserrich (ex Diputada al Parlament de Catalunya), l’Il·lustríssim Sr. Alcalde Marc Castells, i el Sr. Pere Camps, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.

Els darrers actes de les festes patronals tindran lloc per una banda dilluns 22 amb la missa en honor als socis traspassats, a les 8 del vespre a l’església de la Soledat.

I de l’altra, amb el ball de socis de dissabte 27 de gener al Teatre Municipal l’Ateneu, que com a novetat es realitzarà a la tarda, a 2/4 de 7, (com ja s’havia fet antigament), aquest cop amenitzat per l’orquesta Orgue de Gats.

A banda de celebrar els Tres Tombs a la nostra ciutat, l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada també ja ha participat en els Tres Tombs de Santa Coloma de Queralt i Martorell i ho farà properament en d’altres poblacions.

octubre 2017

 

ASSEMBLEA DE SOCIS I ANUNCI DE DATES PER LES FESTES GREMIALS 2018

 

Dissabte 21 d’octubre a l’Espai Cívic Centre d’Igualada tingué lloc l’assemblea general ordinària per als socis i sòcies membres de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, amb una assistència aproximada d’una seixantena de persones.

Entre d’altres aspectes, es van anunciar ja les dates de les properes festes gremials, que l’any vinent celebraran el seu 196è aniversari i tindran lloc el gener del 2018.

El 12 de gener i amb el previ repic de campanes i el dispar de morterets es proclamaran els nous banderers i pubilles; el 17 de gener es celebrarà l’Ofici solemne en honor a Sant Antoni Abat, el dia 20 de gener tindrà lloc la cercavila nocturna pels carrers cèntrics de la ciutat i l’endemà, 21 de gener podrem gaudir novament dels emblemàtics i típics Tres Tombs.

El ball de gal·la per als associats tindrà lloc el dissabte 27 de gener, que com a novetat es realitzarà en horari de tarda, com sempre, al Teatre Municipal l’Ateneu.

maig 2017

 

44ena TROBADA A LA TOSSA DE MONTBUI

 

És ja una tradició, que el darrer diumenge del mes de maig l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada celebri una Trobada de germanor a la Tossa de Montbui. Enguany, ja la 44ena edició, socis i simpatitzants de l’entitat es van reunir de nou per gaudir d’una jornada primaveral. L’acte, que va acollir a més d’una norantena de participants de totes les edats també va comptar amb la presència dels dos banderers: Sr. Domingo Sellés i Sra. Amparo Sandiumenge. Després del dinar i per amenitzar la jornada, es van sortejar unes plantes d’interior, gentilesa de “Flors i plantes Argelcih” (Mercat Municipal de la Masuca), una panera gentilesa de “Fruites i verdures J.Arnau” (establiment també del Mercat de la Masuca) i un xai obsequi de “Carnisseria M.Clotet”. Els afortunats als premis, respectivament, van ser el Sr. Domingo Sellés, el Sr. Josep Miñano i els Srs. Toni Pineda i Josep Teruel.

Des de l’Antic Gremi de Traginers volem agrair la presència de tots els assistents en aquest acte i en la resta que formen part del calendari, així com als col·laboradors i patrocinadors que el fan possible. Gràcies a tots.

Recordar que el proper diumenge 11 de juny tindrà lloc l’excursió gremial i cultural que enguany visitarà el Museu de la Mecanització Agrària de Tàrrega, el Museu Comarcal de l’Urgell i el Monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges.

 

abril 2017

 

 

ENTREGA DE PREMIS DEL XXXVIIè CONCURS FOTOGRÀFIC “TÍPICS TRES TOMBS 2017”

 

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, el passat dissabte 22 d’abril, va celebrar la 37ena edició del Concurs de fotografia “Típics Tres Tombs 2017”, organitzat amb la col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada. A banda d’inaugurar l’exposició, formada per una setantena d’obres de participants locals i d’altres poblacions de Catalunya, es va realitzar també l’entrega de premis: el primer premi, cedit per l’entitat organitzadora, correspongué al vilafranquí Josep Catasús Vallès; el segon premiat fou Josep Escofet Sala provinent també de Vilafranca del Penedès (premi gentilesa de Camins i Associats S.A - Corredoria d’Assegurances);  el tercer va ser per l’igualadí Jordi Vives Sabaté (premi cedit per Taller Electromecànic Pujol); el quart premiat fou Manel Caballé Miquel (premi gentilesa de Gerard Jardins), el qual a més, també va rebre el premi especial del concurs (premi cedit per Peixos J.Dueñas) ; i finalment el cinquè premi fou per a Andreu Miquel Bisbal, de la Pobla de Claramunt (premi atorgat per Instal·lacions Litre y Amper S.L). Un cop acabat el lliurament de premis, els assistents van poder gaudir d’un petit refrigeri.

Des del Gremi de Traginers volem agrair a totes les empreses, comerços, concursants i assistents la seva participació, així com a l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada la seva dedicació i suport.

Fins el 6 de maig i a la Sala Ramon Godó, de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (plaça de la Creu, 18, baixos), tothom que ho desitgi podrà visitar l’exposició divendres i dissabte de 7 a 9 del vespre, i diumenge de 12 a 2 del migdia i de 7 a 9 del vespre.

Posteriorment, una selecció de les obres participants restaran exposades a l’espai habilitat per a aquesta finalitat, al Mercat Municipal de la Masuca.

Premiats del 37è Concurs de fotografia 2017

abril 2017

 

ENTREGA DE PREMIS DEL XIIè CONCURS DE DIBUIX “SURT A VEURE ELS TRES TOMBS”

 

 

El passat dissabte 8 d’abril, a la Biblioteca Central d’Igualada, tingué lloc el lliurament de premis del  XIIè concurs de dibuix infantil sota el lema “Surt a veure els Tres Tombs”, organitzat per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada.

Els nens i nenes premiats d’enguany, varen ser els següents: Lina Makrani Pérez (P3-Escola Ramon Castelltort); Ivan Monton (P4-Escolàpies Igualada); Leo Morera Pardo (P5-Escola Dolors Martí); Adrià Contreras (1r-Acadèmia Igualada); Nayeli Aguilar (2n-Escola Ramon Castelltort); Àlex Membrive Caro (3r-Escola Emili Vallès); Berta Rica Botarda (4rt-Escola Emili Vallès); Martina Oliva Cuerva (5è-Col·legi Maristes); Maria Elna Güell Jorba (6è-Col·legi Maristes). I seguidament quatre premiats en la categoria “d’especials”: Arnau Sanahuja Farnós (Especial a “l’originalitat”-3r- Escola de l’Ateneu Igualadí); Neo Poch Díaz (Especial a “la perspectiva”- 3r- Mestral); Jordi Muntané González (Especial a “la tècnica”- 1r-Mowgli); Alba Torné Rodríguez (Especial al “collage”-6è-Col·legi Monalco).

Abans d’un petit refrigeri per a tots els assistents, els premiats recolliren el seu obsequi, gentilesa d’ “Alfil Office i Products”, que un any més ha fet possible l’acte i el concurs en general.  A més de les obres premiades, l’exposició mostra més d’un centenar de dibuixos tots ells relacionats amb la festa dels Tres Tombs i que provenen de totes les escoles de la ciutat i d’infants entre 3 i 12 anys. Fins el 27 d’abril, tothom qui ho desitgi podrà visitar l’exposició dins de l’horari de la Biblioteca.

Des de l’entitat, volem agrair també a la Biblioteca el seu servei i l’espai  cedit per a l’exposició dels dibuixos, i  també la participació de totes les escoles i de tots els nens i nenes que en formen part. Sense ells, el concurs no seria possible.

Recordar que, l’acte que segueix per ordre en el calendari i organitzat també per l’Antic Gremi de Traginers, serà el proper dissabte 22 d’abril a les 7 de la tarda i a la seu de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (Plaça de la Creu, 18, baixos): inauguració de l’exposició i entrega de premis del XXXVIIè Concurs de Fotografia “Típics Tres Tombs 2017”.

Premiats del XIIè Concurs de dibuix infntil 2017

març 2017

 

L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS CONTINUA PARTICIPANT EN D’ALTRES TRES TOMBS ARREU DEL PAÍS

 

Gairebé cada cap de setmana a partir dels Tres Tombs de la nostra ciutat, l’Antic Gremi de Traginers ha participat en algun dels Tres Tombs celebrats a arreu del país, representant de la manera que sap fer millor, el nom de la ciutat d’Igualada.

Així doncs, d’ençà de la darrera notícia a mitjans de febrer, el Gremi va participar als Tres Tombs de Terrassa el passat diumenge 19 de febrer amb el carro de bombones i dos de particulars. En diumenge 26 de febrer l’entitat es va desplaçar al tarragonès, concretament al municipi de Constantí, on feia alguns anys que no s’hi anava. S’hi va participar també amb el carro de bombones, el carro de trabuc (recuperat de nou i presentat als Tres Tombs d’Igualada d’aquest any) i un parell de particulars. Seguidament, el diumenge 5 de març es va col·laborar al seguici de Sant Joan de Vilatorrada amb l’espectacular carro de fogots i dos carruatges particulars. La darrera població en la qual el Gremi ha contribuït a fer uns Tres Tombs més complerts ha estat la de Sant Vicenç de Castellet, on s’hi ha participat amb un carro de pagès i tres carruatges particulars aquest passat diumenge 12 de març.

Finalment, el proper diumenge 30 d’abril l’entitat participarà als Tres Tombs d’Anglesola, una de les darreres poblacions que tanca el calendari d’enguany.

Cal dir també que l’Antic Gremi de Traginers va col·laborar en la preparació de la botifarrada que s’ofereix a l’acabar, com cada any, a les comparses que van formar part de la rua del Carnaval. Des de l’entitat volem agrair a totes aquelles persones que voluntàriament van fer-ho possible un any més.

PARTICIPACIÓ DE L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS D’IGUALADA A ALTRES TRES TOMBS

 

Tot i que la festivitat dels Tres Tombs a Igualada ja ens comença a quedar una mica lluny, encara hi ha moltes localitats d’arreu de Catalunya que l’han de celebrar al llarg d’aquests propers mesos.

El cap de setmana del 14 i 15 de gener l’Antic Gremi de Traginers participà als Tres Tombs de Santa Coloma de Queralt i de Martorell, amb un carruatge particular i el carro de bombones, i dos de particulars respectivament.

Seguidament ho féu a Esparreguera també amb el carro de bombones i quatre carruatges particulars, i també a la localitat anoienca de la Llacuna amb un parell de carruatges particulars, en un dia en què el temps no acompanyà gaire.

El passat diumenge 12 de febrer l’Antic Gremi participà als Tres Tombs de Mataró, de moment la localitat més llunyana on s’ha participat fins ara. Es va fer acte de presència a la capital del Maresme amb dos carruatges particulars i també amb l’espectacular carro de fogots, que cal dir que va ser aplaudit i tot.

EL proper diumenge 19 de febrer l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada participarà als Tres Tombs de Terrassa i el dia 26 del mateix mes ho farà de nou a Constantí.

gener 2017

 

EXITOSOS TRES TOMBS EN EL 195è ANIVERSARI DE LES FESTES GREMIALS 2017 DE L’ANTIC GREMI DE TRAGINERS D’IGUALADA

 

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada s’acomiada de les festes patronals en el seu 195è aniversari, amb una valoració positiva de tots i cadascun dels actes celebrats:

Divendres 13 de gener a les 12 del migdia el dispar de morterets donava el tret d’inici a les festes gremials, i al mateix dia, a les 8 del vespre i al Saló de Plens de l’Ajuntament hi hagué la presentació oficial de les Festes Gremials, amb la proclamació dels banderers, pubilla i dames d’honor. Aquest honor correspongué al Sr. Domingo Sellés i Jorba, portador de la bandera petita; a la Sra. Amparo Sandiumenge i Escobedo, portadora de la bandera gran; a la Srta. Carla Paradell i Búrria, com a pubilla i a la Clàudia Búrria i Riera i l’Alba Gabriel i Puiggrós com a dames d’honor. L’acte acadèmic fou a càrrec del Sr. Jaume Singla i Sangrà, que a partir de la biografia de tres il·lustres traginers igualadins, oferí als assistents unes paraules que ajudaren a conèixer millor alguns detalls de la història de la ciutat. Montse Argelich, que s’estrenà com a Presidenta de l’Antic Gremi de Traginers, va mostrar-se il·lusionada i orgullosa de ser al capdavant de l’entitat. Oferí unes paraules d’agraïment cap al Sr. Magí Molas (anterior president de l’Antic Gremi) al qual feu entrega d’una placa per a la tasca realitzada i també tingué un record cap als seus companys/es de Junta, així com per a totes aquelles persones que fan possible la festa gràcies a la seva col·laboració.

 

El següent acte tingué lloc al Teatre Municipal l’Ateneu dissabte 14 de gener, on es dugué a terme el Ball de socis amb l’orquestra Madison. A l’entreacte es van intercanviar unes paraules amb els protagonistes de la festa i es realitzaren cinc sortejos de tortells gentilesa de les pastisseries Pla, Closa, Fidel Serra, Bon Tast i Altarriba. L’Il·lustríssim alcalde de la ciutat, el Sr. Marc Castells, feu acte de presència a l’acte i oferí unes paraules d’agraïment i encoratjament cap a la tasca realitzada per l’entitat.

 

Dimarts 17 de gener a les 11h d’un matí gèlid, es celebrà el Solemne Ofici en honor a Sant Antoni, acompanyat dels cants de l’Scohola Cantòrum. El Ball de Bastons d’Igualada va ofrenar l’acte amb alguns dels seus balls formant part de la comitiva fins al final, i acompanyats també dels trabucaires “Els Voladors”, que encapçalaven un any més el seguici. La Banda de Música d’Igualada, un cop més es cuidà de fer emocionar als assistents amb la seva música i oferí la solemne Patera, per tal que els banderers onegessin les banderes.

 

Dissabte 21, a 2/4 de 7 de la tarda, tingué lloc pels carrers de la ciutat la tradicional cercavila encapçalada per la carrossa del Sant, seguida dels banderers, pubilla i dames i la resta de carruatges i cavalleries. Al domicili dels banderers s’obsequià a tots els presents amb la tradicional coca i barreja.

 

Diumenge 22 de gener es va celebrar el 195è aniversari dels Típics Tres Tombs d’Igualada, on la participació total va ser de 70 carruatges i 250 animals. Tot i la incertesa metereològica el temps ve permetre realitzar l’acte amb tota la seva normalitat i van ser molts els espectadors que van omplir els carrers per presenciar el pas de carros, carruatges i animals. La periodista i presentadora de televisió Helena Garcia Melero, que va participar de la festa, mostrà el seu agraïment i la seva satisfacció per haver-la pogut viure com a una igualadina més.

Al migdia, i al restaurant Sesoliveres, tingué lloc el dinar de germanor, en què enguany comptà amb la presència de l’Honorable Sr. Josep Rull i Andreu, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’Il·lustríssim Sr. Alcalde Marc Castells, i el Sr. Pere Camps, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.

Finalment, dilluns 23 es tanquen els actes amb la missa en honor als socis traspassats, a l’església de la Soledat.

 

A banda de celebrar els Tres Tombs a la nostra ciutat, l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada també ja ha participat en els Tres Tombs de Santa Coloma de Queralt i Martorell i ho farà properament en d’altres poblacions.

 

gener 2017

 

RESTAURACIÓ DEL CARRO DE TRABUC PER A LES FESTES GREMIALS 2017

Enguany l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada ha volgut recuperar el "carro de trabuc", el qual feia molt de temps que no el podíem gaudir en uns Tres Tombs.

 

El carro de trabuc o de bolquet s’utilitzava per al transport de material, i la peculiaritat que tenia era que es podia descarregar volcant el carro sense haver de desenganxar el cavall. Era un carro “de batalla” per la funció que tenia, i perquè no disposava d’elements decoratius.

La caixa del carro tenia un volum aproximat d’un metre cúbic i anava articulada damunt una estructura rígida que permetia volcar la càrrega per la saga, tot retirant el matràs i les dolles. A més a més, se’n podia variar la capacitat de càrrega segons el material que s’havia de transportar o els carrers per on havia de passar, amb l’ajuda d’unes alces que permetien guanyar capacitat de càrrega.

Amb el carro de trabuc s’hi transportava, majoritàriament, material a granel per a la construcció com per exemple grava, arena, llambordes..., i altres tipus de  material com la runa que provenia dels enderrocs, carbó, llenya, etc. A les cases de pagès també era utilitzat per a traginar fems, pedres, buscalls, etc.

A Igualada se’ls podia veure carregats amb escorça de pi, molt utilitzada a les adoberies.

 

La restauració del carro de trabuc s’ha realitzat gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

 

És un carro amb un sentiment molt especial per al Gremi, ja que va ser el darrer carro d'aquest tipus que es va poder veure treballant pels carrers d'Igualada, concretament l'any 1988, a càrrec del senyor Joaquim Bertrana, conegut popularment també com a "el Gallet".

 

 

 

Saga: Porta posterior del carro que es retira per descarregar la càrrega.  -  Matràs: Barra de ferro col·locada horitzontalment a la part anterior del carro, que serveix per subjectar la caixa, mitjançant unes dolles, per tal que no es trabuqui quan no és necessari.  -  Dolles: Element metàl·lic amb una part buida, que permet subjectar entre elles parts del carro per a fer la funció de coixinet .  -  Alces: Permeten guanyar capacitat de càrrega. Es col·loquen damunt de les baranes perquè quedi la caixa més grossa. Són de fusta. 

evo campo para texto >>

20 de març de 2014

 

 

LA REALITAT DELS TRES TOMBS D’IGUALADA

FESTA TRADICIONAL D’INTERÈS NACIONAL

 

En primer lloc, i des de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada volem agrair al Sr.   Pere Escolà pel seu escrit publicat a La Veu de l’Anoia el passat 24 de gener de 2014.

 

En aquest si recollia, per una banda, la història de l’entitat: formació, carros emblemàtics, reconeixements... i per l’altra, el sentiment i l’entusiasme de moltes persones que treballen al llarg de l’any per mantenir viva aquesta festa tradicional declarada d’interès Nacional tant arrelada a les famílies igualadines.

 

Ara bé, tal i com deia el Sr. Escolà “en època de penúries, s’hauria de cercar la forma de poder ajudar-los - referint-se a l’entitat – en aquesta tasca. Tot val massa diners i caldria trobar un model sostenible. Cuidar els animals és molt onerós i conservar carruatges un privilengi. I cal anar pensant en com fer possible el manteniment d’aquesta festa amb tants llorers i premis, perquè avui no té altres ingressos que les contribucions dels seus associats”. És per aquest motiu que des de la nostra entitat també volem agrair a tots els socis el seu suport humà però sobretot econòmic, com a totes aquelles persones que, any rere any, compren, tot col·laborant amb l’entitat, números de loteria pel sorteig de Nadal, del Nen o de juliol.

 

En segon lloc, i aprofitant la benentesa des de l’entitat ens agradaria poder transmetre amb aquestes quatre lletres el cost aproximat de fer els Tres Tombs. I és que cal ser conscient del valor humà però sobretot econòmic que comporta realitzar una festa d’aquestes magnituds.

 

Al llarg de l’any, la Junta Directiva de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada es reuneix els dilluns per preparar amb il·lusió els pròxims Tres Tombs.

Des de sempre, però especialment des de l’inici de la crisi, que s’intenta buscar diferents alternatives i recursos per economitzar al màxim la festa sense deixar de ser igual de lluïda.

Per començar, cal una bona assegurança. Aquesta pot oscil·lar entre 800 – 900€ aproximadament. És una assegurança única i exclusivament per aquest dia.

 

Un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de preparar els Tres Tombs és que al llarg dels anys, els vehicles de motor s’han apoderat dels carrers i carreteres i els carros i cavalls han passat de ser l’eina de treball a un hobbie de luxe.

Si bé és cert que a la comarca de l’Anoia hi ha molta afició pel món del cavall, aquest és bàsicament de monta. Són pocs els propietaris que tinguin carros, carruatge i cavalls per participar als Tres Tombs. És per aquest motiu que des de fa bastants anys el gremi va posar en funcionament el tornajornals, és a dir, un intercanvi entre pobles amb un doble objectiu: un cost econòmic reduït i una festa més lluïda ja que augmenta la participació. Actualment però, gairebé surt més a compte llogar un carruatge que no pas fer el tronajornals, ja que si tenim en compte que per fer el tornajornals es necessita una tractora, un xofer, els cotxes per portar la plataforma amb els carros, carruatges....  el cost pot arribar a ser de 1500€. Per altra banda, llogar un carruatge amb cavalls perquè participi als Tres Tombs pot tenir un cost de 600 a 1800€ aproximadament. Així doncs, podem veure que la diferència tampoc és molt gran.

Enguany, les despeses dels tornajornals i del lloguer de carros i carruatges per a fer els Tres Tombs ha estat d’uns 17.000€.

 

A més, cal tenir present que per obrir la comitiva es lloga un carrussel amb un cost aproximat de 600€.

 

Amb tot això, cal sumar-hi el cost de l’esmorzar pels participants forans.

 

Així doncs, podem veure que el cost per mantenir aquesta festa és molt elevat i que tot i que tenim petites subvencions de l’Ajuntament, Diputació...ajudes col·laboratives d’empreses... no és suficient.

 

Per aquest motiu volem aprofitar aquestes línies per agrair una vegada més a tots els socis i simpatitzants la seva ajuda i suport constant i per conscienciar a tots els conciutadans el valor d’aquesta festa i demanar el seu suport i col·laboració.

 

Finalment, per a totes aquelles persones que volguessin fer-se sòcies de la nostra entitat es poden posar en contacte amb nosaltres a través del següent correu electrònic: magi.molas@telefonica.net. El cost és de 30€ anuals. Més informació a: www.gremitraginersigualada.com

11 de febrer de 2012

 

"Bon Diumenge"

Aquest divendres 11 de febrer, es va emtre un petit reportatge dels Tres Tombs d'Igualada 2012 a diferents emissores locals de Catalunya.

També el pot veure clicant l'enllaç següent:Bon diumenge

15 de gener de 2012

 

"Signes del temps"

Francesc Rosaura presentador del programa "Signes del Temps" de TV3, entrevista al president i a la secretària de l'entitat.

 

Veure programa