MÚSICA I REFRANYS

En aquest apartat volem donar a conèixer la música més popular i tradicional del nostre gremi.

Per una banda, trobem els Goigs de Sant Antoni Abat. La primera edició feta l’any 1960 pels Amics dels Goigs, grup filial del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, foren els “Goigs a llaor de Sant Antoni Abat, patró del Gremi de Traginers d’Igualada”, amb gravat de Pere Puig i Bosch, orla de Miquel Llacuna i Almenay, lletra de Mn. Antoni Malats, música del mestre Joan Just i Bertran i retall d’història de Francesc Victori i Aguilera. Després de vàries reedicions, la lletra de Mn. Malats i música del mestre Joan Just s’han mantingut

Així doncs, aquest goig sempre ha estat cantat en els oficis de les diades patronals, anteriorment, pel Cor Parroquial de Santa Maria i actualment per l’Schola Cantorum d’Igualada, amb aquesta tornada:

 

“Puig el vostre exemple ens crida

A seguir-vos ben lleugers.

Pels camins d’aquesta vida

Guieu sempre als traginers.”

 

Una altra música popular en la nostra festa, és la de la Patera. La Patera era un ball parlat de moros i cristians que es representava a Igualada i que comptava amb la melodia de "la Patera".

 

 

Aquesta música formava part del ball parlat esmentat, que es representava en diferents festes com la de Corpus o per la Festa Major de la ciutat. Però, després d’un llarg procés d’afebliment de les costums, desaparegué d’aquestes dues últimes, i fou conservada en la festa gremial. Així doncs, encara avui dia, la melodia de la Patera sona cada vegada que les banderes surten de casa del banderer tot onejant-les des del balcó.

El Gremi també ha estat afavorit amb altres composicions musicals, com el valset dels Tres Tombs; la sardana “Els Tonis d’Igualada” del mestre Manuel Pedragosa, composta el 1972, amb motiu del 150è aniversari gremial. També, reberen la sardana “Els Tres Tombs d’Igualada”, original del mestre Josep M. Oriol Murt.  

L'any 2015, per tal de preservar i dignificar el patrimoni musical de l'entitat, es cregué encertat enregistrar de nou les peces musicals vinculades a la celebració de les festes gremials: Goigs de Sant Antoni, La Patera, el Valset i la Sardana. Concepció Ramió i Sandiumenge fou l'encarregada de dirigir la majoria de les peces a través de la Banda de Música d'Igualada i la Cobla "Terres de Marca". Ramió, va recuperar i seleccionar les versions més adequades que figuraven a l'arxiu de la Banda i el resultat del projecte, es va recopilar en un cd que és a l'abast de tothom com a patrimoni musical no només de l'entitat, sinó també d'Igualada i dels igualadins.